Alunele de pamant sau arahidele reprezinta o sursa nutritiva importanta pentru porumbei care, pe langa alte componente importante au o cantitate considerabila de colina. Aceasta substanta complexa ajuta la mentinerea sanatatii organismului si se gaseste in toate celulele corpului. O deficienta de colina duce la o functionare deficitara a ficatului, s-a constatat chiar si o influenta negativa asupra functionarii creierului (spre exemplu: bolnavilor de Alzheimer le-a fost diagnosticat un procent scazut de colina la nivelul creierului).

Functiile colinei:

- detoxifiere și eliminarea produselor chimice, colina sprijina sistemul enzimatic al ficatului care detoxifica sangele si elimina medicamentele și substanțele chimice toxice din mediu.

- metabolizeaza  grasimile din ficat: colina este necesara pentru transportul grasimilor din ficat în țesuturi. O cantitate mica de colină duce la acumularea de grasimi (lipide) in celulele hepatice, acest lucru ducand la disfuncții hepatice.

- sinteza acetilcolinei: colina este convertită în acetilcolina in nervi și in creier, acetilcolina este una dintre principalele neurotransmițătoare și asigură o bună funcționare a creierului, în special este îmbunătățita memoria.

Carente de colina

Ficatul gras şi leziunile hepatice sunt printre cele mai bine documentate efecte ale carenţei de colină. Cele două efecte ale carenţei sunt cauzate de faptul că acest compus este necesar în sinteza unor substanţe ce participă la transportul lipoproteinelor cu densitate foarte mică (VLDL), de la nivelul ficatului în sânge, lipsa colinei ducând la acumularea lipidelor la nivelul ficatului şi la leziuni hepatice.

Comments (0)

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Puteți consulta politică noastră de confidențialitate aici. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs asupra folosirii cookie-urilor.